Grain spawn - Vad är det?

Grainspawn är spannmål (grain) såsom havre, vete, fågelfrön eller majs som har steriliserats i en tryckkokare och sedan inokulerats med levande svampmycel (spawn). Spannmålet fungerar som ett näringsrikt medium till det växande mycelet. 

En burk eller påse med fullt koloniserad grain spawn används sedan för att inokulera en mycket större mängd odlingssubstrat såsom halm eller sågspån. Du kan köpa färdigt grainspawn eller tillverka egen från flytande mycel eller agar.

Varför använda grain spawn?

Som tidigare nämnt innehåller spannmål raketbränsle för det växande svampmycelet och eftersom att det är steriliserat behöver inte mycelet konkurrera med bakterier, mögel eller andra svampar. Ytterligare en aspekt till att man använder grainspawn är att skapa så många inokuleringspunkter som möjligt för svampen att få fäste i när man för över det till bulksubstratet. Man vill genom grainspawnet expandera mycelet så mycket som möjligt. Spannmål är också billigt och lätt att hitta i butik. Genom att använda grainspawn räcker det att du köper en enda spruta med flytande mycel och sedan kan du expandera mycelet till dussintals påsar med bulksubstrat.

Hur tillverkas grain spawn?

Processen börjar med att blötlägga spannmål över natten innan den steriliseras i en tryckkokare. Sedan injicerar man flytande svampmycel från en spruta direkt in i burken eller påsen. Sedan får mycelet växa till sig i mellan 10 dagar till 3 veckor, lite beroende på vilken sort du odlar. När spannmålet är täckt av mycel kan man hälla över detta i bulksubstratet.

Här hittar du bra guider för hur man tillverkar grain spawn: